skip to Main Content

Wat is het verschil tussen een sauna en een infraroodcabine?

Een ‘gewone’ traditionele Finse sauna werkt met indirecte warmte-omzetting en de infrarood sauna werkt bijna volledig met directe verwarming van het lichaam. Bij de Finse sauna wordt door de circulatie van warme lucht uw lichaam verwarmd. Dit heet convectiewarmte. Bij de infraroodsauna is er een droge stralingswarmte. Er wordt maar 20% voor de verwarming van de lucht gebruikt, de overige 80% wordt rechtstreeks in lichaamswarmte omgezet. De meeste energie wordt dus gebruikt voor het verwarmen van uw lichaam, en niet van de saunaruimte.

Moet je afkoelen na gebruik van de sauna?

Dat ligt aan het type sauna waar u gebruik van maakt. Na de Finse sauna, is het goed om flink af te koelen. Dat kan door middel van een koude douche of dompelbad. Als u in de infraroodsauna heeft gezeten, kunt u zich het beste met lauw water afspoelen. Echt afkoelen is dan niet nodig
Wat moet ik doen als ik voor de eerste keer de sauna gebruik?
Spoel eerst de saunastenen af onder schoon water. Maak de saunakachel aan, zodat uw sauna alvast wordt verwarmd voordat u erin gaat. U krijgt ook een duidelijk instructie als u uw sauna via Saunabouw Wilton aanschaft.

Wat is de meest geschikte vloer voor in een sauna?

Wij adviseren i.v.m. hygiëne een gladde niet poreuze vloer te gebruiken, zoals tegels, vinyl of zelfs laminaat. Kortom een vloer welke eenvoudig te reinigen is. Deze hoeft niet hittebestendig te zijn. Let wel dat de vloer waterpas dient te liggen, dus zonder afloop.

Is een wateraansluiting nodig voor een sauna?

Nee. het opgieten van water gaat handmatig d.m.v. een emmer met lepel. Voor een gecombineerde soft-damp oven dient u het reservoir handmatig bij te vullen. Het is wel mogelijk een automatisch opgietsysteem te installeren. Dit wordt voornamelijk voor de professionele markt gebruikt. Neem hiervoor contact met ons op.

Heb ik in een sauna een afvoerputje nodig?

Nee. het is beter geen afvoerputje te plaatsen i.v.m. het verdampen van het water in de stankafsluiter. Het water in de afvoerput verdampt, daardoor vervalt de werking van de stankafsluiter en gaat het stinken.

Is er voor een sauna een ontluchting naar buiten nodig?

De Finse saunacabine zuigt bij de oven lucht aan, deze lucht circuleert in de cabine en wordt middels een uitsparing in de wand weer afgevoerd. Het is echter raadzaam dat u de cabine niet geheel afschermt. Boven de cabine dient er een ontluchting te zijn, zodat er ontluchting plaatsvindt binnen de ruimte waar de saunacabine is geplaatst.

Kan er boven in de sauna vocht ontstaan?

Nee. Een normale saunacabine is kurkdroog. De oven verwarmt de stenen, deze stenen verwarmen de lucht, daardoor daalt de luchtvochtigheid in de cabine tussen de 5% en 30%.

Dien ik een afkoeling naast de sauna te plaatsen?

Nee, dit is niet noodzakelijk. Het is voor u echter wel prettig als de douche in de buurt is van de sauna i.v.m. afkoelen. Een snelle manier om af te koelen is het openen van een venster zodat het vocht op de longblaasjes kan verdampen in de frisse buitenlucht.

Wat voor soorten infraroodstraling zijn er?

We kunnen infraroodstraling onderscheiden tussen korte golf en lange golf straling. De kortgolvige infraroodstralers brengen warmte over via straling. Deze straling heeft een diepe inwerking en is daarom bij uitstek geschikt voor mensen die last hebben van spieren en gewrichten. Korte golf infraroodstralers zijn binnen enkele seconden op vol vermogen in tegenstelling tot lange golf infraroodstralers.

Wat is het verschil tussen korte en lange golf infraroodsauna’s?

Langgolvige infrarood sauna’s werkt op dezelfde manier als een ‘gewone’ sauna: uw lichaam wordt verwarmd doordat de lucht in de sauna eerst verwarmd wordt. Het werkt dus via het tussenmedium lucht. De korte golf infraroodsauna, zoals de Lowe glare van Saunabouw Wilton brengt warmte over door straling: directe verwarming. Deze straling heeft een diepe inwerking en is daardoor zeer geschikt voor mensen met klachten aan spieren of gewrichten

Is infraroodstraling schadelijk?

Nee, totaal niet. Het woord straling wordt al snel geassocieerd met radioactiviteit. Enkel behoort infraroodstraling tot het elektromagnetisch spectrum, net zoals radiogolven en licht.
Hoe lang gaan infrarood stralers mee?
De korte golf infraroodstralers waar wij mee werken gaan in principe nooit uit zichzelf stuk. Ook verzwakken ze niet in de loop der jaren. Vaak zien we dat een cabine eerder aan vervanging toe is dan dat er een straler vervangen wordt. Natuurlijk, het is mogelijk ze stuk te krijgen. Maar niet wanneer er normaal mee om wordt gegaan.

Waar kunnen infraroodstralers toegepast worden?

In banken, plafonds, douches, sauna`s etc.… Een infraroodsysteem voor douches noemen we een Sunshower. Voor de toepassing naar uw wens, neem contact op en we helpen u graag verder.

Back To Top